Galileo Galilei
Biyografiler'e Geri Dön- Meslek: Bilim adamı, matematikçi ve Astronom
- Doğum Tarihi: 15 Şubat 1564, İtalya'nın Pisa kentinde
- Öldü: 8 Ocak 1642 Toskana, İtalya
- En iyi bilinen: Gezegenleri ve yıldızları incelemek için kullanılacak teleskopu geliştirmek
Erken Yaşam
Galileo, İtalya Rönesansında erkek ve kız kardeşleriyle büyüdüğü Pisa'da doğdu . Babası bir müzik öğretmeni ve ünlü bir müzisyendi. Ailesi, on yaşındayken Floransa şehrine taşındı. Floransa’da Galileo eğitime Camaldolese manastırında başladı.
Galileo Ottavio Leoni tarafından
Galileo başarılı bir müzisyen ve mükemmel bir öğrenciydi. İlk başta doktor olmak istedi, bu yüzden 1581'de tıp okumak için Pisa Üniversitesi'ne gitti.
Bir Tomurcuklanan Bilim Adamı
Üniversitede iken Galileo, fizik ve matematikle ilgilenmeye başladı. İlk bilimsel gözlemlerinden biri, katedraldeki tavandan sarkan bir lambayla oldu. Lambanın ne kadar sallandığına rağmen ileri geri sallanmasının aynı zaman alacağını fark etti. Bu gözlem, günün ortak bilimsel ilkeleriyle aynı fikirde değildi.
1585'te Galileo üniversiteden ayrıldı ve öğretmenlik yaptı. Sarkaçlar, kollar, toplar ve diğer nesnelerle deneme yapmaya başladı. Matematiksel denklemleri nasıl kullandıklarını anlatmaya çalıştı. Hidrostatik denge denilen gelişmiş bir ölçüm cihazı bile icat etti.
Galileo zamanında, bugün bildiğimiz gibi gerçekten "bilim adamları" yoktu. İnsanlar klasik filozofların ve Aristoteles gibi düşünürlerin eserlerini inceledi. Deneyler yapmadılar ya da fikirleri test etmediler. Sadece onların doğru olduğuna inandılar. Galileo'nun farklı fikirleri vardı. Müdürleri test etmek ve onları gerçek dünyada gözlemleyip gözlemleyemeyeceğini görmek istedi. Bu, zamanının insanlarına yeni bir kavramdı ve bilimsel yöntemin temelini attı . Pisa Kulesi Deneyi
Geleneksel inançlardan biri, farklı ağırlıklardaki iki öğeyi düşürürseniz, ancak aynı boyutta ve şekilde, daha ağır öğenin önce ineceği yönünde idi. Galileo bu fikri Leaning Tower of Pisa'nın tepesine giderek test etti. Aynı boyutta, ancak farklı ağırlıklarda iki top düşürdü. Aynı anda indiler!
Galileo'nun deneyleri bazı insanları kızdırdı. Geleneksel görüşlerin sorgulanmasını istemediler. 1592'de Galileo, Pisa'dan Padua Üniversitesi'ne taşındı ve burada yeni fikirler denemesine ve tartışmasına izin verildi.
Teleskop
1609'da Galileo, Hollanda'dan teleskop olarak adlandırılan ve uzaktaki eşyaların çok daha yakın görünmesini sağlayabilecek bir icat olduğunu duydu . Kendi teleskopunu kurmaya karar verdi. Teleskopta büyük iyileştirmeler yaptı ve gezegenleri görüntülemek için kullanmaya başladı. Yakında Galileo'nun teleskop versiyonu Avrupa genelinde kullanıldı.
Astronom
Galileo, Jüpiter'in etrafındaki dört büyük uyduyu ve Venüs gezegeninin evrelerini kapsayan teleskopunu kullanarak birçok keşif yaptı . Ayrıca güneş lekelerini keşfetti ve Ay'ın pürüzsüz olmadığını, kraterlerle kaplı olduğunu öğrendi. Hapishane Galileo gezegenleri ve Güneşi okurken, Dünya'nın ve diğer gezegenlerin Güneş'i yudumladığına ikna oldu. 1632'de İki Baş Dünya Sistemine İlişkin Diyalog adında bir kitap yazdı . Bu kitapta, Dünya'nın neden Güneş'i yudumladığını düşündüğünü açıkladı. Ancak, güçlü Katolik Kilisesi, Galileo'nun fikirlerini sapkınlık olarak görüyordu. İlk başta onu hapishanede yaşamaya mahkum ettiler, ancak daha sonra Toskana'daki evinde ev hapsinde tutmasına izin verdiler.
Galileo ev hapsinde iken yazmaya devam etti. Daha sonraki yıllarda kör oldu. 8 Ocak 1642'de öldü.
alıntıdır
https://www.ducksters.com/biography/scientists/galileo_galilei.php
çok bilgilendirici
YanıtlaSil