9 Şubat 2019 Cumartesi

7. SINIF KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ

7. SINIF KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ

Daha önce karışımları homojen ve heterojen karışım olarak ayırmıştık şimdi bunları nasıl ayıracağımızı öğrenelim.

1. Eleme yöntemi : Farklı büyüklükteki heterojen katı tanecikleri ayırmada yöntemidir.





*Çakıl ve kumu ayırmada

*Un ve kepek

*ince kum - kalın kum

*kömür ve kömür tozu

*Ya da baklagil ve meyveleri büyük - küçük olarak ayırma  eleme yöntemine örnektir.


2. Süzme Yöntemi: Katı tanecikler ile karışmış sıvıları ayırmada kullanılan yöntemdir.Süzme yöntemi katı-sıvı heterojen karışımları ayırmada kullanılır.




*Çay ile çay demini ayırma

*makarna  ve su

* kumlu su

***süzme işlemi için süzgeç veya süzgeç kağıdı kullanılabilinir.

3. Mıknatıs yöntemi: Demir gibi mıknatısın çektiği karışımları ayırmada kullanılan yöntemdir.






*Demir tozu - şeker

* demir tozu -pirinç

*demir tozu- kükürt tozunu ayırma yöntemlerini ayırma mıknatısla ayırmaya örnektir.

4. Buharlaştırma Yöntemi: Homojen halindeki katı -sıvı çözümleri ayırmada kullanılan bir yöntemdir.Bu yöntemle çözücü olan olan su buharlaşır kapta geriye çözünen katı halde kalır.



* Tuzlu su

*süt tozu ile hazırlanan süt

* salça, reçel, pestil, pekmez hazırlamada buharlaştırma yöntemi kullanılır.

5.Damıtma Yöntemi: Homojen halindeki sıvı -sıvı karışımları kaynama noktalarından yararlanılarak ayrılırlar.Isıtılan sıvı -sıvı karışımlardan önce kaynama noktası küçük olan buharlaşır ve gaz hali sıvı hale getirilerek  karışımlar birbirinden ayrılmış olur.







* Alkol ve su karışımı

* Kolonya 

*petrolden ;benzin, mazot,gaz yağı,  fuel oil, makine yağları ve asfalt elde edilmesi damıtmaya örnektir.


6. Yoğunluk farkı ile ayırma yöntemi : Birbiriyle karışmış olan tanecikler yüzdürme  yada yoğunluğu birbirinden farklı sıvıları ayırma hunusini kullanarak ayırabiliriz. 



*Samanla karışmış buğday

* sapla karışmış mercimek

* toprakla karışmış ıspanak 

*su -yağ







*saman -buğday
*mercimek - talaş


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder