Asitler ve Bazlar
Asitler
* Sulu çözeltilerinde H iyonu veren maddelere asit denir.
*Asitlerin tatları ekşidir.
*Cildi tahriş ederler.
*Mavi turnusol kağıdının rengini kırmızı ya çevirirler.
*Elektrik akımını iyi iletirler.
*Bazlarla bir araya gelerek su ve tuz oluştururlar. Bu olaya nötralleşme denir.
*pH değeri 0-7 arasındadır.
*pH değeri sıfıra yaklaştıkça kuvvetli asit 7 ye yaklaştıkça zayıf asit olurlar.
*Asitler genellikle yiyecek ve içeceklerin yapısında bulunurlar.
kullanılan asitler |
--yiyecek ve içeceklerdeki asitler:
- -yoğurtta laktik asit
- elmada malik asit
- limonda sitrik asit
- sirkede asetik asit
- çilekte folik asit
- üzümde tartarik asit
- HNO3 Nitrik asit - kezzap
- H2SO4 sülfürik asit - zaç yağı
- HCl hidroklorik asit -tuz ruhu
Bazlar
*Sulu çözeltilerinde OH iyonu verebilen maddelere baz denir.
*Tatları acıdır.
*Cilde kayganlık hissi verirler ve cildi tahriş ederler.
*Elektrik akımını iyi iletirler.
*Kırmızı turnusol kağıdının rengini maviye çevirirler.
*Asitlerle bir araya gelerek su ve tuz oluştururlar. Bu olaya nötralleşme denir.
*pH değeri 7-14 arasındadır.
*pH değeri 14 yakınlaştığında kuvvetli baz 7 yakınlaştığında zayıf baz özelliği gösterirler.
*Genellikle temizlik ürünlerinin yapısında bulunurlar.
kullanılan bazlar |
--Bazı özel bazlar bilimsel ve özel adları
- NAOH sodyum hidroksit - sud kostik
- KOH potasyum hidroksit - potas kostik
- Ca2(OH) kalsiyum hidroksit -sönmüş kireç
asit ve baz belirteçleri
Her zaman kullanılan asitlerin ya da bazların tatlarına, kokusuna veya cilde sürerek ayırmak tehlikeler ortaya çıkaracağından belirteçleri kullanılır.
Bunlar:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder