30 Aralık 2018 Pazar

ASİTLER VE BAZLAR

Asitler ve Bazlar


Asitler



Sulu çözeltilerinde H iyonu veren maddelere asit denir.


*Asitlerin tatları ekşidir.

*Cildi tahriş ederler.

*Mavi turnusol kağıdının rengini kırmızı ya çevirirler.

*Elektrik akımını iyi iletirler.

*Bazlarla bir araya gelerek su ve tuz oluştururlar. Bu olaya nötralleşme denir.

*pH değeri 0-7 arasındadır.

*pH değeri sıfıra yaklaştıkça kuvvetli asit 7 ye yaklaştıkça zayıf asit olurlar.

*Asitler genellikle yiyecek ve içeceklerin yapısında bulunurlar.

asitler ile ilgili görsel sonucu
kullanılan asitler

--yiyecek ve içeceklerdeki asitler:

  • -yoğurtta laktik asit
  • elmada malik asit
  • limonda sitrik asit
  • sirkede asetik asit
  • çilekte folik asit
  • üzümde tartarik asit
--Bazı özel asitler bilimsel ve özel adları

  • HNO3   Nitrik asit  -  kezzap
  • H2SO4    sülfürik asit   - zaç yağı
  • HCl     hidroklorik asit    -tuz ruhu


Bazlar

*Sulu çözeltilerinde OH iyonu verebilen maddelere baz denir.










*Tatları acıdır.

*Cilde kayganlık hissi verirler ve cildi tahriş ederler.

*Elektrik akımını iyi iletirler.

*Kırmızı turnusol kağıdının rengini maviye çevirirler.

*Asitlerle bir araya gelerek su ve tuz oluştururlar. Bu olaya nötralleşme denir.

*pH değeri 7-14 arasındadır.

*pH değeri 14 yakınlaştığında kuvvetli baz 7 yakınlaştığında zayıf baz özelliği gösterirler.

*Genellikle temizlik ürünlerinin yapısında bulunurlar.






--Bazı özel bazlar bilimsel ve özel adları

  • NAOH  sodyum hidroksit     - sud kostik

  • KOH  potasyum hidroksit     - potas kostik

  • Ca2(OH)   kalsiyum hidroksit   -sönmüş kireç


asit ve baz belirteçleri

    Her zaman kullanılan asitlerin ya da bazların tatlarına, kokusuna veya cilde sürerek ayırmak tehlikeler ortaya çıkaracağından belirteçleri kullanılır.

Bunlar:




pH cetveli:




ph cetveli çizimi ile ilgili görsel sonucu

1 yorum: